Ce este „Storm Surge”, fenomenul care a devastat stațiunile de pe litoral. Valuri ca la tsunami şi vânt la fel de puternic ca un uragan

Ce este „Storm Surge”, fenomenul care a devastat stațiunile de pe litoral. Valuri ca la tsunami şi vânt la fel de puternic ca un uragan
Sursa foto: Primăria Constanța
Publicat: 20/11/2023, 21:31

Ciclonul format în Marea Neagră a lovit România în week-end și a adus cea mai puternică furtună care a lovit litoralul românesc în ultimii ani.  Dezastrul provocat de rafalele care au atins şi 120 de kilometri pe oră este încă vizibil. În Constanţa, zeci de copaci sunt în continuare prăbuşiţi peste străzi şi case.

La nivelul județului Constanța, 50 de acoperişuri au smulse de pe clădiri, 60 de maşini au fost avariate, 4 ţevi de gaze fisurate şi 21 de localităţi au rămas fără curent electric.

Peste o mie de apeluri la sistemul unic de urgenţă

Peste o mie de apeluri au fost făcute la sistemul unic de urgenţă. Mai bine de 400 de pompieri au intervenit până acum la sute de misiuni. Peste 250 de copaci au fost smulşi din rădăcini, iar alţi peste o sută stau şi acum să cadă.

Clădirile mai vechi din Constanța în care funcţionează şcoli şi alte instituţii s-au transformat în pericole publice – au rămas fără ţigle şi tencuială. Rafalele puternice au rupt şi crucea de pe turla unei biserici. Autorităţile par depăşite de dezastru.

Primele lucruri pe care vrem să le facem, să restabilim utilităţile publice. Şi să degajăm trotuarele, la fel, de pe artere, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul Constanța pentru observatornews.ro.

În Portul turistic Tomis, 15 bărci au fost scufundate

Toate bărcile scufundate au fost ancorate, „dar când vine urgia valului nu mai ţine cont de nimic. De nicio ancoră, de nicio legătură, de nimic”, spune un pescar.

„Sunt schimbări climatice şi dacă este să luăm în considerare tot istoricul acestui an, din ce în ce mai mult avem influenţă continentală. Portul Tomis constituie un mijloc de protecţie pe vântul dominant pe nord-est. Când intervine un nord-vest, o rotire a acestuia se produc şi s-au produs, după cum s-a văzut, nişte efecte destul de serioase. Noi ne-am obişnuit la Marea Neagră să stăm cu briza, să stăm liniştiţi. Cu câteva zile în urmă, chiar semnalam un vânt de vest atât de puternic încât marea coborâse, se retrăsese cu 30, 40 de cm”, explică Adrian Bîlbă, doctor în științe și biolog.

Furtuna a făcut ca întreg litoralul să fie de nerecunoscut. În Eforie Nord, parcările s-au transformat în lacuri. Iar în Vama Veche, marea a înghiţit întreaga plajă.

Doi turişti de 38 şi 41 de ani au scăpat ca prin minune cu viaţă după ce furtuna i-a prins la pescuit pe brațul Sfântu Gheorghe. Oamenii au sunat disperaţi la 112. Mica ambarcaţiune în care erau a fost găsită după doar o oră, plutind în derivă.

Ciclonul care a ajuns în acest weekend pe litoral a devenit tot mai puternic deasupra Mării Negre. Meteorologii spun că a fost alimentat de aerul foarte rece dinspre nord-estul continentului care a intrat în contact cu aerul cald, de 11 grade, de deasupra mării. Astfel, vântul a ajuns la puterea unui uragan.

S-au adunat 178 litri pe metru pătrat în doar 48 de ore

„Valurile au fost amplificate de aproape 10 ori de rafalele susţinute ale vântului care au depăşit viteza de 100 km/h. S-au format în acest fel valurile de furtună, numite în limba engleza Storm Surge, iar acestea, la fel ca în cazul valurilor tsunami, au continuat să avanseze peste linia ţărmului şi au pătruns adânc peste uscat. Amplitudinea fenomenului a fost şi mai mare ca urmare a faptului că vântul a bătut dinspre nord-est, adică exact din direcţia din care vine curentul Mării Negre în zona costieră a României”, a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe și biolog.

Cea mai puternică furtună dezvoltată în bazinul Mării Negre în luna noiembrie a venit şi cu ploi cât pentru trei luni. 178 litri pe metru pătrat în doar 48 de ore. Ploile vor fi frecvente şi în perioada următoare, în cea mai mare partea a ţării, iar la munte vor continua ninsorile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
COPACII au început să „FUGĂ” de SCHIMBĂRILE CLIMATICE! Iată cum!
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
De ce a vurt Ceaușescu să plătească integral datoria externă. Cum a intrat România în...
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Kenny Rogers, de la folk și rock la country. „Trebuie să existe chimie într-un duet,...